
מהי הרשת הלאקאניאנית?
הרשת הלאקאניאנית היא סקציה קלינית, מוסד הוראה בישראל המוקדש לפסיכואנליזה של זיגמונד פרויד וז’אק לאקאן. הרשת רשומה ב’שדה הפרוידיאני’, שהוקם על ידי מורים מ”המכון הפרוידיאני” העולמי שבניהולו של ז’אק-אלאן מילר. השדה הפרוידיאני מאגד את הפעילויות השונות של הפסיכואנליזה באוריינטציה זו בעולם, והוא פועל תחת חסות המחלקה לפסיכואנליזה באוניברסיטת פריז VIII מחלקה אותה ייסד ז׳אק לאקאן.
הלימודים ברשת הלאקאניאנית מאפשרים להתוודע באופן מעמיק לאוריינטציה הלאקאניאנית בפסיכואנליזה, כתיאוריה וכפרקטיקה, תוך התייחסות לשינויים שחלו בהוראתו של לאקאן מאז תחילת הוראתו ועד ימינו.
בהקשר לקביעתו של לאקאן כי מה שמכשיר אנליטיקאי הוא בראש ובראשונה אנליזה אישית, אין בהשתתפות במוסד הוראה כדי להכשיר אנליטיקאי. ההכשרה האנליטית היא מתמדת, ומרחבה הוא האנליזה האישית, ההדרכה, הפרקטיקה הקלינית וההשתתפות באסכולה.
תוכנית הלימודים מציעה 2 מסלולים: תוכנית ליבה, ושיעורי מבוא. בנוסף, מתקיימות לאורך השנה פעילויות נוספות בתוכן: סמינר של השדה הפרוידיאני, ריאיון חולה, מטווים וחלון לאסכולה.
הלימודים מיועדים לאנשי מקצועות הטיפול השונים המעוניינים בידע הפסיכואנליטי מתוך ולצורך עבודתם. המתעניינים בפסיכואנליזה, המבקשים ללמוד את התאוריה, יוכלו להשתתף בחלק מהקורסים.
בשנת תשפ”ו לימודי הליבה יתמקדו במושג הלא מודע בטקסטים של פרויד ולאורך ההוראה של לאקאן.
שנת הלימודים תפתח ב-3 בנובמבר 2025, יום שני, בשעות 18:00-20:00 במכון מופ”ת
ותסתיים ב-22 ביוני 2026, יום שני, בשעות 18:00-20:00, במכון מופ”ת.
תוכנית הלימודים לשנת תשפ"ו
מבוא מאת ז'אק-אלן מילר
תעודה בפסיכואנליזה לא קיימת בשום מקום בעולם. הדבר לא נובע ממקריות או מאי שימת-לב אלא מסיבות הקשורות במהות של מה שהינה הפסיכואנליזה.
לא ניתן להצביע על מבחן שיאשר מיהו פסיכואנליטיקאי, משום שהעיסוק בפסיכואנליזה הוא בעל אופי אישי, שמור לווידוי הפציינט בפני הפסיכואנליטיקאי על מה שהינו האינטימי ביותר במחשבותיו. נסכים כי הפסיכואנליטיקאי משיב לווידוי זה בפעולת פירוש המכוונת למה שאנו מכנים – לא מודע.
סמינר תאורטי: הלא-מודע
הסמינר התאורטי יעקוב לאורך שנת הלימודים תשפ”ו אחר סוגיית הלא-מודע ויחקור את אופני המשגתו המשתנים בארבעה חתכים. תחנה ראשונה בכתבי פרויד ומכתביו, ועוד שלוש תחנות בהוראה של לאקאן; החל מהחזרה לפרויד – הלא מודע מובנה כשפה (סמינרים I-X), עובר דרך הלא מודע כהתענגות – לקראת הלא-מודע הממשי (סמינרים XI-XVII), וכלה בהוראה האחרונה, עד לסיומה בהקדמה שחיבר למהדורה האנגלית של סמינר XI, ממנה חילץ ז’-א מילר את ה”לא-מודע הממשי”. את הלמידה בארבעת חלקי הסמינר התאורטי יובילו לאורך השנה ארבעה צוותי הוראה ברשת הלאקאניאנית, מורים ועוזרי הוראה.