
מהי הרשת הלאקאניאנית?
רשת לאקאניאנית היא סקציה קלינית, מוסד הוראה בישראל המוקדש לפסיכואנליזה של זיגמונד פרויד וז’אק לאקאן.
הרשת רשומה ב’שדה הפרוידיאני’, שהוקם על ידי מורים מ”המכון הפרוידיאני” העולמי שבניהולו של ז’אק-אלאן מילר. השדה הפרוידיאני מאגד את הפעילויות השונות של הפסיכואנליזה באוריינטציה זו בעולם, והוא פועל תחת חסות המחלקה לפסיכואנליזה באוניברסיטת פריז VIII מחלקה אותה ייסד ז׳אק לאקאן.
הלימודים ברשת הלאקאניאנית מאפשרים להתוודע באופן מעמיק לאוריינטציה הלאקאניאנית בפסיכואנליזה, כתיאוריה וכפרקטיקה, תוך התייחסות לשינויים שחלו בהוראתו של לאקאן מאז תחילת הוראתו ועד ימינו.
בהקשר לקביעתו של לאקאן כי מה שמכשיר אנליטיקאי הוא בראש ובראשונה אנליזה אישית, אין בהשתתפות במוסד הוראה כדי להכשיר אנליטיקאי. ההכשרה האנליטית היא מתמדת, ומרחבה הוא האנליזה האישית, ההדרכה, הפרקטיקה הקלינית וההשתתפות באסכולה.
תוכנית הלימודים כוללת מספר מסלולים: מסלול תוכנית הליבה, מסלול מחקר וכן שיעורי מבוא. בנוסף, בכל שנה מתקיים סמינר עם פסיכואנליטיקאים אורחים מן השדה הפרוידיאני בעולם ופעילויות נוספות לאורך השנה.
בשנת הלימודים תשפ”א 2020-2021 הלימודים יתמקדו בסמינר הרביעי של לאקאן: “היחס לאובייקט” (1956-57).
מבוא מאת ז'אק-אלן מילר
תעודה בפסיכואנליזה לא קיימת בשום מקום בעולם. הדבר לא נובע ממקריות או מאי שימת-לב אלא מסיבות הקשורות במהות של מה שהינה הפסיכואנליזה.
לא ניתן להצביע על מבחן שיאשר מיהו פסיכואנליטיקאי, משום שהעיסוק בפסיכואנליזה הוא בעל אופי אישי, שמור לווידוי הפציינט בפני הפסיכואנליטיקאי על מה שהינו האינטימי ביותר במחשבותיו. נסכים כי הפסיכואנליטיקאי משיב לווידוי זה בפעולת פירוש המכוונת למה שאנו מכנים – לא מודע.
הנושא השנתי: סמינר IV - ''היחס לאובייקט" (1956-57)
סמינר השלישי: ‘הפסיכוזות’ ובסמינר החמישי: ‘תצורות של הלא מודע’, לאקאן חוקר את מקומו של האב. בסמינר הרביעי: ‘היחס לאובייקט’, הוא קושר את הפסיכואנליזה אצל הילד למיניות הנשית. החל מהמשוואה הפרוידיאנית ילד=פאלוס, הוא יוביל אותנו לאורך הפיתולים של היחס של האישה לחסרים השונים: תסכול, חסך וסירוס. מהלך זה יאפשר לו להבחין בין האיווי של האישה לבין האיווי האימהי ולאתר את המקומות בהם הם חופפים.